De senaste åren har det blivit alltmer populärt att brygga sitt kaffe manuellt med tratt och filter. En mycket trevlig bryggmetod då kaffet får en ren och klar smak, man slipper sump och bryggningen blir lite av en ceremoni.
Enkel beskrivning
Du behöver kaffe, vatten, kopp, bryggtratt och filter.
- 6-8 g bryggmalet kaffe per dl vatten
- Häll varsamt hett vatten över kaffet
- Njut!
Vill du ta ditt kaffeintresse ett steg längre? Det finns många nya produkter som utvecklar både kaffe och intresse, t.ex:
- Köp en kaffekvarn och mal ditt kaffe precis innan bryggning.
- Med en noggrann våg kan du väga upp exakt mängd kaffe.
- Olika trattar finns det också, på bilden ser du en Hario V60.
- En särskild kanna att hälla med ger god kontroll, på bilden en Hario Buono.
Vill du bättra på tekniken och gå ännu ett steg mot total kaffenördighet?
- Rensa pappersfiltret genom att hälla hett vatten igenom det innan du häller i kaffe, detta tar bort eventuell papperssmak.
- Blomma kaffet. Häll först en liten mängd vatten över kaffet och vänta 30 sek innan du brygger vidare. Detta ger en stabilare extraktion av kaffet.
Det finns inga fasta regler när det gäller kaffebryggning. Prova dig fram till det resultat du finner bäst och tänk på att även små variationer gör skillnad. Kaffet kommer från Stadens, såklart.
Lycka till med bryggningen!